torsdag 11 augusti 2011

Det är gott med mat!


Det här är en syn som vi möts av ofta... Varje dag... Flera gånger om dagen... Ibland mycket värre än så här, ibland lite mindre än så här... Eller njaee, inte så mycket mindre än det här, oftast betydligt mer egentligen... Det ni ser är golvet under Eriks stol. Han är vår matfriska kille. Han "äter allt" och han "äter mycket" är något som vi alla som känner honom sagt sedan han föddes... Under sommaren nu har vi dessvärre upptäckt att detta inte är riktigt sant... Han är den av grabbarna som har det största behovet av att äta regelbundet, men mängden mat vid varje tillfälle är tydligt begränsad... Vi har till och med insett att han vissa dagar är riktigt kräsen och petig med maten... Och det som inte platsar i magen, ja det ska ner på golvet!


Hans matvanor är också som vi upptäckt inte bara begränsade i fråga om portioner utan även i fråga om VAD han stoppar i sig.

Första soprundan för dagen sker efter frukost, då är det främst mosat ägg, dissekerade gurkskivor (han äter bara mitten på skivorna) och krossade vattenmelonsbitar som står för skörden.

Den andra och tredje rundan sker efter lunchen/middagen. Eftersom han ligger inne med en GI-diet så äter han genast upp eventuella proteinbitar på tallriken, kvar blir det kolhydrat-rika riset, pastan eller potatisen och det är oftast det som även finner sin plats på golvet... Vi har sen några dagar beslutat att stoppa hans grönsaker till lunch och middag (och ge dem till mellis istället) då ungen inte kan äta något annat än tomater och gurka till lunch/middag om dessa serveras samtidigt... Visst det är nyttigt, men så länge han växer krävs lite mer än bara vitaminer och antioxidanter...

Så vad vi kommit fram till är att den söte sonen äter frukt, grönsaker och främst detta om han själv får välja, men även ägg, proteiner, (ibland lite pasta/potatis) och ostbågar!
Bilden ni ser ovan är ett stort undantag på en son som sitter och slukar yoghurt... Det händer i stort sett aldrig i vanliga fall... Inga mjölkprodukter eller smörgåsar funkar för honom så....

Därför efterlyser vi bra tips på lätta (i dubbel bemärkelse) recept/förslag på mellanmål som kan komma att uppskattas av barnen!

Hola!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar